Dieta na trądzik – czy wystarczy, aby pozbyć się nieestetycznych śladów?

3 min
15/08/2022
[ssba-buttons]

Trądzik to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób dermatologicznych, która ma złożone przyczyny i wymaga wielopłaszczyznowego leczenia. Jednym z czynników, które mogą nasilać objawy trądziku, jest dieta, z drugiej strony – dieta może łagodzić symptomy choroby. Należy jednak mieć świadomość, że nawet najlepiej skomponowana dieta składająca się z najwyższej jakości produktów nie pomoże pozbyć się śladów po trądziku. W takiej sytuacji warto się zapoznać ze wszystkimi możliwościami, jakie dają profesjonalne zabiegi medycyny estetycznej.

Z tekstu dowiesz się:

Trądzik to przewlekła choroba skóry, która objawia się występowaniem zamkniętych i otwartych zaskórników, krost, grudek, guzków i ropnych torbieli. Mogą być one zlokalizowane na twarzy, szyi, dekolcie, czasem na ramionach i plecach.

Trądzik jest chorobą o złożonych przyczynach. Wpływ na jego rozwój mają czynniki genetyczne, immunologiczne i hormonalne, nieprawidłowa pielęgnacja skóry, zaburzenia flory bakteryjnej na skórze, przewlekły stres oraz… stosowana dieta.

Wpływ diety na trądzik

Prowadzone w ostatnich latach badania i obserwacje każą przypuszczać, że jednym z najważniejszych czynników dietetycznych mających wpływ na rozwój trądziku jest zwiększone spożywanie węglowodanów prostych, czyli produktów na bazie wysoko oczyszczonej mąki, białego ryżu, ziemniaków, słodyczy, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru itp. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym – oznacza to, że gwałtownie podnoszą stężenie glukozy we krwi, co powoduje nagły wyrzut insuliny. To z kolei jest początkiem wielu zmian hormonalnych pobudzających pracę gruczołów łojowych i nasilających rogowacenie ich ujść, co stanowi bezpośrednią przyczynę zmian trądzikowych.

Według niektórych badaczy rozwój trądziku może być związany ze spożywaniem dużych ilości mleka i jego przetworów – ich jedzenie również powoduje szybki wyrzut insuliny do organizmu, a dodatkowo mleko jest źródłem substancji regulujących wydzielanie łoju. Nie jest wykluczone, że nasilenie objawów trądziku może mieć związek ze spożywaniem nadmiernej ilości kwasów tłuszczowych omega-6, które zwiększają wytwarzanie tzw. mediatorów prozapalnych mających wpływ na powstawanie zmian trądzikowych.

Dieta na trądzik – co warto jeść, by złagodzić jego objawy

Skoro niektóre produkty spożywcze mogą nasilać objawy trądziku, oczywistym jest, że inne działają łagodząco wobec zmian trądzikowych. Co zatem konkretnie powinna zawierać najlepsza dieta na trądzik? Oto najważniejsze produkty:

  • Odpowiednia dieta na trądzik – karotenoidy

Poczynione obserwacje dowiodły, że osoby z trądzikiem bardzo często mają w organizmach zaniżone poziomy karotenoidów, czyli substancji antyoksydacyjnych chroniących przed wolnymi rodnikami oraz stanami zapalnymi. Najczęściej występujące karotenoidy w żywności to beta-karoten oraz likopen. Pierwszy z nich można znaleźć m.in. w marchewce, dyni, papryce czerwonej, buraczkach, cykorii, brzoskwiniach, morelach i melonach. Z kolei bogatym źródłem likopenu są pomidory i przetwory z pomidorów.

  • Dieta na trądzik – jadłospis z produktami zawierającymi witaminę E

Bardzo dużą rolę w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji skóry odgrywa witamina E. Nazywana jest witaminą młodości, bo spowalnia procesy starzenia, ale także wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przyspiesza gojenie się ran. Dieta na pozbycie się trądziku powinna więc uwzględniać takie produkty, jak pełnoziarniste pieczywo, oleje roślinne oraz orzechy, zwłaszcza orzechy laskowe i migdały.

  • Jaka dieta na trądzik? Bogata w cynk

Cynk to pierwiastek, który wspomaga produkcję kolagenu, pozytywnie wpływa na regenerację skory, a także bierze udział w produkcji substancji regulujących funkcje wydzielnicze skóry. Źródłem cynku w diecie są m.in. otręby pszenne, pestki dyni i słonecznika, kiełki, ryby i ostrygi, ale ponieważ nie są to zazwyczaj produkty spożywane w dużych ilościach, można sięgnąć po suplement diety na trądzik zawierający cynk.

Zaawansowany trądzik na policzkach? Dieta to za mało…

Oczywiście należy mieć świadomość, że nawet najlepsza dieta na trądzik nie pozwoli na całkowite pozbycie się zaskórników, wągrów i grudek, a także pozostających po nich niekiedy blizn. Leczenie trądziku koordynuje specjalista dermatolog, który dobiera metody terapii zależnie od stopnia zaawansowania zmian. Skutecznością w leczeniu trądziku oraz redukcji blizn potrądzikowych cechują się również zabiegi medycyny estetycznej. W klinice Estell pacjentom polecamy:

  • laserowa platforma do redukcji rozszerzonych naczynek na twarzy i ciele – energia emitowana przez laser powoduje kompleksową przebudowę skóry, co pozwala na intensywne złuszczenie wierzchnich warstw naskórka, regenerację skóry, a także redukcję przebarwień oraz blizn potrądzikowych,
  • hydradermabrazja – jest to procedura będąca połączeniem oczyszczania wodorowego, hydradermabrazji kwasowej i zabiegu regenerującego, która pozwala na dogłębne oczyszczenie cery, redukcję rozszerzonych porów oraz zmniejszenie widoczności zmian trądzikowych.

Niektóre składniki diety mogą nasilać objawy trądziku, inne mają działanie łagodzące. Ważne jest to, by nie traktować diety jako jedynego sposobu na leczenie trądziku. Jest to złożona choroba, wymagająca niekiedy współpracy dermatologa, endokrynologa oraz lekarza medycyny estetycznej.